Mahlep

Mahlep >

Mahlep

10 m'ye kadar boylanan,beyaz çiçekli bir ağaçtır.Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yaygındır.Türkiye'de Tokat,Zile,Niksar,Amasya,Çorum ve Mardin'de yetiştirilir.İdris ağacı,endirez,endürüz,keniro(Diyarbakır),kokulu kiraz ağacı,melem,yabani kiraz adıyla da bilinir.Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri sıyrılır.Güneşte kurutulur.Silindirler arasından geçirilerek çekirdek kırılır ve elenerek çekirdek tohum kabuğundan alınır.Türkiye'nin dış satım ürünüdür.

Sağlıkta:İdrar artırıcı,midevi ve kuvvet verici olarak kullanılır.Halk arasında ise şeker hastalığında kullanılır.

Gıdada:Özellikle keklere,çöreklere ve kuru pastalara katılır.Likör sanayiinde kullanılır.Mahlep ağacı,dal ve kabukları içerdiği kumarin nedeniyle hoş kokuludur.Bu nedenle eskiden mahlep ağacının dallarından tütün içmekte kullanılan çubuklar yapılırmış.Mahlep ayrıca parfümeri sanayiinde de,yağı ise boya sanayiinde kullanılır.

Kullanıldığı Yerler : Kurutulan meyveleri baharat (Mahlep) olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has hoş bir koku vermektedir. Meyvelerin içindeki sert kabuklu tohumlar, yaygın biçimde baharat olarak kullanıldığı gibi ayrıca kuvvet verici, balgam ve idrar söktürücü ilâç ve afrodizyak olarak da değerlendirilir.

Hızlı İletişim
code