Su teresi

Su teresi >

Su teresi

SU TERESİ

Bulunduğu Yerler: Kaynak su kenarlarında, dere, tabii, sun’i göl kıyılarında, deniz sahillerinde, 1500 m. deniz seviyesine kadar yerlerde yetişir.

Yapısı: Yere serili köksap, boğumlarından çıkan damarlarla yeni kökler atar, doğru gövde çıkarır çok yıllık otsu bitkidir. Yapraklar tüysü, çıplaktır. Çiçekler beyaz, salkım gibi çiçek demeti, sapın ucunda bulunur. Çanak 4 bölümlü, taç 4 yapraklı ve 6 adet erkek organlıdır. Meyve fasulye başaklıdır.

Kullanılan Kısımlar: Yerüstü (su üstü) kısımlar kullanılır. Bitki çiçrk açmadan evvel veya çiçekte iken Mayıs haziran aylarında toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Balya halinde paketlenir. Kuru, gölgeli ve havadar binalarda muhafaza edilir. Aralık ocak aylarında toplanan yapraklar salata (avcı salatası) olarak kullanılır.

Kimyevi Terkibi: Eterik yağ, mum, tanenler, acımtrak madde, fosforlu, iyodlu ve demirli tuzlar, glikonastursin glikozidi ve bu mirozin enzimi te siriyle feniletilizotiosianat a ayrılır.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki idrar söktürücü ve kabız verici te sirdedir. Su toplama mesane iltihabı, ekzamalar, diş etleri iltihapları, piore (diş etinden irin akmas), romatizma, safra kesesinde taş hastalıklarında kullanılır.

Su teresi halk tababetinde sıtma, sarılık, böbreklerde ve safra kesesinde taş, kum, sıraca ve deri sivilceleri, kansızlık, guatr vs. hastalıklarında kullanılır.

Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 200gr. kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır. Su teresi yakın bitkilerden pirene, su teresi ( rorippa pyrennaica (L.) Reichenb. (Nasturtium pyrenaicum (L.) R.Br. kullanılır. Bunların haşlama suyu öksürüğe karşı içilir.

Hızlı İletişim
code