Peygamber çiçeği

Peygamber çiçeği >

Peygamber çiçeği

Bulunduğu Yerler: Ekili tarlalarda muzur ot olarak ve diğer yerlerde yetişir.

Yapısı: 15-60 cm. kadar yüksek hafif örümcek ağımsı beyazımsı kıllı, dallı bir yıllık otsu bitkidir. Yapraklar ufak, dip yapraklar lir şeklinde kesik veya bütün, sap yaprakları uzunca mızrak biçiminde olup dip yapraklara benzerler, beyazımsı kıllı olduklarından bozbeyaz olarak görünürler. Çiçekler koyu gökmavisi renkte olup çiçek demetleri tablasında tolu halde bulunurlar. Kenar çiçek yaprakları daha iri, bölümlerhuni şeklinde fakat aynı büyüklükte değildiri meyve vermezler. İçerideki yapraklar dar borumsu, meyve verirler. Meyve boz veya sarımtrak boz renkte, tohum eşkenar, ucunda tüylerden bir demetçik bulunur. Balverici bir bitkidir.

Kullanılan Kısımlar: Çiçek tablaları kullanılır. Çiçek açma zamanında mayıs, haziran aylarında toplanır. Gölgede veya 35 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru çiçek mavi renkte, kokusuz, hafif buruk tattadır. Rutubet payı % 10 dur. Kontraplak kasalarda paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Bitki sentuarin, sikorin, sianin glikozidleri, pelergoninhlorid, mum, boyama, helme, tuzlardan başlıca mangan ve potasyum, flavon ürünleri, tanenler vs. ihtiva eder.

Hani Hastalıklarda Kullanılır: İdrar söktürücü ve yumuşatıcı te sirdedir. Halk tababetinde boğmaca, nefesdarlığı, hazımsızlık, su toplama,sarılık, boğaz iltihabı, böbrek iltihabı vesairede kullanılır.

Haricen deri sivilceleri ve yaralarda lapa halinde, 5:100 nisbetinde sulu haşlama şeklinde gözlerde perdeye banyo ve yaralanmalarda yıkamada, su ve sirkeli haşlama kepek e saç dökülmesinde kullanılır.

Kullanılışı:Peygamber çiçeğinden 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanarak 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemekelrden evvel birer çay bardağı alınır.

Halk hekimlerimiz peygamber çiçeği soyundan (centaurea difusa Lam.) çiçeği ateşli sıtmalı hallerde kullanılır. (Santaurea stoebe L.) tabak süpürgesi aynı hastalıklara kullanıldığı gibi tabakhanelerde de kullanıldığından bitkiye bu ad verilmiştir.

Hızlı İletişim
code