Söğüt yaprağı

Söğüt yaprağı>

Söğüt yaprağı

Söğütgiller familyasından; genellikle su kenarlarında yetişen boylu veya bodur bir ağaçtır. Kışın yaprak döker. Yaprak dökmeyenleri enderdir. Meyveleri kapsül şeklindedir. Yurdumuzda 35 kadar türü vardır. Dal kabuklarının içeriğinde salisin glikozidi ve tanen vardır. Ev ilaçlarında kullanılır.

İştah açar

İshali keser.

Ateşi düşürür.

Mikropları öldürür.

Sinirleri yatıştırır.

Kanamayı dindirir.

Uykusuzluğu giderir.

Vücuda kuvvet verir.

Aybaşı kanamalarını düzenler.

Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır.

Mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Söğüt yaprağını kaynatıp içmek şehveti giderir.

Söğüt yaprağını soğuk su ile içmek kadının hamile olmasını önler.

Söğüt yaprağını dövüp bir miktar biber ile ezmek, ince bağırsak ağrısı olan kimselere iyidir.

Söğüt tohumunu sinirli yaprağı suyuyla içmek kan tükürmeği giderir. Kabuğunu ezip içmek yine kan tükürenlere iyidir.

Söğüt kabuğunu yakıp külünü sirke ile siğil üzerine yahut tavuk gözü üzerine vursalar onları giderir.

Söğüt yaprağını yahut kabuğunun usaresini gül yağı ile veya nar kabuğunda ısıtıp kulağa akıtsalar kulak ağrısını giderir.Bir adet taze söğüt yaprağı, iki parmak ucu arasında iyice kırıp ezildikten sonra, siğilin üzerine on dakika hafif bastırılarak etki ettirilir.

Hızlı İletişim
code