Tarhana otu

Tarhana otu>

Tarhana otu

20-50 cm boylarında çalı görünümlü türüne göre dikensiz yada dikensiz yumuşak tüylü,iki yada çok yıllık ,sarı çiçekli ve güçlü kokulu bitkilerdir.Yaprakları ve çiçekli dalları turşulara ,adından da anlaşılabileceği gibi tarhanaya lezzet ve koku vermesi için eklenir.

Bileşiminde uçucu yağ bulunur.

Kurutulmuş yaprakları ve çiçekli dallarının yara iyileştirici etkisi vardır.Yaralara egzamaya dışardan uygulanır.

50 gram kurutulmuş yaprak ve çiçekli dalın üzerine 1 litre kaynar su dökülür 10 dakika bekletilir,süzülüp günde 3 kez birer bardak içilirse mide ülserine iyi gelir,iştah açıcı etki gösterir.

Turhan Baytop Echinophora orientalis türünün köklerinin Van dolaylarında çöven adıyla bilindiğini koku ve gevreklik vermesi için helvaya eklendiğini belirtir.

Tarhana otu, tarhana yoğururken bunların yanında etli yemeklere ve balığa eklenir.Çiçekleriyle salatalar süslenir.

Hızlı İletişim
code