Akasya çiçeği

Akasya çiçeği >

Akasya çiçeği

AKASYA, BEYAZ SALKIM, KRAL AĞACI


BULUNDUĞU YERLER:Akasyanın vatanı Kuzey Amerikadıır.Bizde genellikle yol kenarlarında, demiryolu boylarında kültür yetiştirildiği gibi, toprak kaymalarına karşı da yetiştirilir.

YAPISI:Dallı, 20 m. kadar yükseklikte bir ağaçtır.Gövde kabukları boz kahverenginde ve çatlaktır.Yapraklar; saplı, tüysü olup dip kısmında ilişer çıkıntı bulunur.Çiçekler beyaz, kokulu ve gözenekli salkım şeklinde, çiçek demeti halinde sarkar.Meyve kahverengi fasülye şeklinde bir başaktır.Başaklarda birkaç adet koyu kahve renkte çekirdekler bulunur.

KULLANILAN KISIMLAR:Çiçekler, çiçek açma zamanında Mayıs-Haziran aylarında toplanır.Gölgede veya 40 dereceye kadar sıcaklığı bulunan fırınlarda kurutulur.Kuru çiçekler beyaz ve hafif sarımtrak renkte, karakteristik hafif kokulu ve tatlı bir tada sahiptir.%12 rutubete müsaade edilir.Torbalarda paketlenir.Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

KİMYEVİ TERKİBİ: (İndul, benzaldehid, metil eteri, antranil asidi, heliotropin, linalool)dan ibaret terkip muhtevalı eterik yağ, bitkinin gövde kabuğunda zehirli albuminrobin, alkaloid, boyama, iç kabukta (Ağustos ayı içinde) amigdalin, globulin, fitosterin, stigmasterin ve idrar ayırıcı bir enzim keşfedilmiştir.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Çiçeklerde mide ekşimesini azaltıcı hassa vardır.Kan dindirici tesire sahiptir.Mide ekşimesi fazlalığında, gastrit, ekşime, geğirme ve mide kanamalarına karşı kullanılır.

Beyaz akasya çiçekleri, halk tababetince; öksürük, mide ülseri, baş ağrısı, yüz sinir nevraljisi, romatizma, tifo, grip, mide kanaması gibi hastalıklara karşı kullanılması tavsiye edilir.Haricen; diş ağrılarında ağız çalkalanır.

KULLANILIŞI:Bitkiden 1 çorba kaşığı 300 gr. kaynar suda 2 saat bekletilir.Süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

Akasya yaprakları, meyveleri, körpe dal kabukları ve kökleri de kullanılır.Yapraklar çiçek açmadan evvel (Nisan ayında), meyve (Ağustos-Eylül aylarında), dal kabukları ile kökler (Şubat-Mart aylarında) toplanır.Daha az miktarda aynı hastalıklara karşı kullanılır.

Zehirli olduklarından dolayı doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.Son zamanlarda yapraklar düzensiz adet hallerinde ve yüksek tansiyona karşı da kullanılmaktadır.

Hızlı İletişim
code