Ihlamur

Ihlamur >

Ihlamur

Bulunduğu Yerler: Dağların alt kuşaklarında, alçak yerlerde yetişir.

Yapısı: Yüksek ağaçtır. Dallı koronludur. Tababette her üç cins ıhlamur, kış ıhlamuru ( tilia cordata), yaz ıhlamuru (T. Platyphillos), gümüşi yapraklı (T. Argentea) ıhlamur çiçeklerleri kullanılır. Kış ıhlamurunun yaprakları 2-8 cm. uzun ve hemen o kadarda geniş,üst yüzü çıplak koyuyeşil,tüylü. Çiçekler 4-16 arası grup halinde sarkan çiçek demetidir. Yaz ıhlamurunun yaprakları 5-10 cm.kadar uzun üst yüzü koyuyeşil,alt yüzü daha soluk ve çıplak veya seyrek tüylüdür. Çiçek demeti de 6-11 cm .kadar uzun üst yüzü koyuyeşil,alt yüzü kalın tabaka veya yıldız şeklinde gümüşi tüğlerle kaplıdır. Çiçek demetindeki çiçekler 5-1adetdir. Ihlamur cinslerinin her üçünün çanakları 5 bölümünden ibaretdir.Taç yeşilsarı veya beyaz 5 yapraklı ve çok sayıda erkek organlıdır.Çiçek demetleri yarım daire siperlikte toply,siperlik sapı şebekemsi sinirli, soluk sarımtrak renkte ,çıplak veya kıllı, derimsi,dil biçmindeki gonca çicek yaprağının ana damarına kaynaşmış vaziyettedir. Her üç cinsin meyvelri boncuk şeklindedir.Balvericibitkidir.

Kullanılan Kısımlar:Bütün ıhlamur cinslerinin gonca yapraksız safi çicekleri kullanılır.
Çicekler çicek açma zamanında (haziran-temmuz)aylarında toplanır.Toplama zamanında çicekler çiğnenmemeli ,çünkü kururken kararırlar. Her üç ıhlamur çiceği ayrı toplanır, ayrı kurutulur, ayrı paketlenir.Eğer yalnız çicekler toplanacak olursa, kurumadan evvel gonca yaprakların koparılması lazımdır.Toplanan çicekler gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Çicek sapı eğildiğinde kırılmaya başladıysa,kuruma işine son verilir.kuru bitki sarımtrak yeşil çicekli ve gonca yaprakları sarıyeşil,hoş kokulu ve tatlımsı tatdadır.Rutubet payı %12dir. Özel balya halide paketlenir.Ggölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir. koparılması lazımdır.Toplanan çicekler gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Çicek sapı eğildiğinde kırılmaya başladıysa,kuruma işine son verilir.kuru bitki sarımtrak yeşil çicekli ve gonca yaprakları sarıyeşil,hoş kokulu ve tatlımsı tatdadır.Rutubet payı %12dir. Özel balya halide paketlenir.Ggölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: (Başlıca farnezoldan mürekkep) eterik yağ, flavonlu glikozidi, incelenmemiş saponinler, sepi maddeler, provitamin A, Vitamin C helme ihtiva eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Ihlamur çiçekleri şiddetli terletici ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Antispastik, kuvvetlendirici ve antimikrobik te sirdedir. Balgam söktürücü olarak solunum yolları hastalıklarında (bronşitler, zatürre, nezleler, anjinler,) ateşli durumlarda, sinir iltihabı (nevrit) romatizmalı ağrılarda kullanılır. İdrar yolları hastalıklarında da banyo seklinde kullanılır.

Ihlamur Halk tababetimizde de mde ve bağırsak ağrıları, çiçek hastalığı, deri sivilceleri, baş ağrısı, sar’a , baş dönmesi, histeri, ses kısıklığı, ishal vs de kullanılır. Ihlamur çiçeği haricen ; sinir hastalıklarında banyo halinde, boğaz iltihabı ve diş ağrılarında gargara şeklinde kullanılır. İçki ve parfümeri sanayiindede tatbik olunur

Kullanılışı: 1 çorba kaşığı çiçek 200 gr. suda 5 dakika kaynatılır. Sonra çay gibi içilir. Haricen 100 gr. ıhlamur çiçeği 2 lt. suda kaynatılır ve hemen banyo suyuna aktarılır.

Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
Bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancılarınısını giderir.

Uykusuzluğu giderir.

Öksürüğü keser, göğüs yumuşatıcı özelliğe de sahiptir.

Grip ve nezle ye ıhlamur faydalıdır.

İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır.
Bu tür hastalıklarda ıhlamur sadece terlemeyi sağlayarak değil, aynı zamanda vücudun direncini de artırarak tedaviye yardımcı olur.
Göz çapaklanmalarında, pamuk yardımı ile gözlerinize kompres yapın. Hem çapaklanmaları önleyecektir, hem de gözünüzü dinlendirecektir. (Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı unutmayın. )

Saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. (Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin. )
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olur.

Kullanım Şekli : Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu karışımdan günde üç kez birer bardak içilir.

Güzellik İçin : Cildinizde leke mi var?

Yüzünüzde kırışıklıklar mı oluşmaya başladı?

Kullanım Şekli : 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökün, suda kaynatıp sıvı sümüksü bir hal alıncaya kadar bekletin. Sonra bu sıvıyı lekelere sürün faydasını göreceksiniz. Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız iyi sonuç alacaksınız

Hızlı İletişim
code