Maydanoz Tohumu

Maydanoz Tohumu>

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu, esmer renkli ve orak biçimli olup en güçlü kokusunu taşıyan kazık kökü, dallara ve sonra ince saçaklara ayrılan yapıdadır. Bol güneşli ya da kısmen gölgeli yerleri; zengin, nemli ve derin kazılmış toprağı seven maydanoz, tohumuyla çoğaltılır.

Eski Yunan ve Romalılar döneminden beri yemeklere çeşni katmak, sofra ve yemekleri süslemek üzere kullanılan maydanoz, başta C olmak üzere A, B ve K vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile apiol adlı uçucu yağ yönünden zengindir. Salatalara ve bazı yiyeceklere çiğ olarak, kimi yemeklere pişmenin son anında ya da pişme işi biter bitmez katılarak bolca tüketilir.

Maydanoz tohumunun tıbbi etkileri ve yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

1. Terletici; balgam, idrar ve safra söktürücüdür. idrar söktürücü etkisi kanı temizleyerek yararlı olmakla birlikte, varsa bedendeki aşırı ödemin nedenleri araştırılmalıdır.

2. Kadınların aybaşı ağrılarını hafifletir. Aybaşını düzene sokar.

3. hazmı kolaylaştırıcı diyete yardımcı

4. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Karın ağrılarını da hafifletir.

5. Bedeni güçlendirici .

6. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi olduğu varsayılmaktadır.

Maydanozun sap ve yaprakları soluğun kokusunu temizlemek ve sağlıklı bir cilt elde etmek üzere çiğ olarak bolca yenilmelidir. Ayrıca zengin ve doğal bir C vitamini kaynağı olduğundan grip ve nezlenin kolayca atılması için maydanozun yaprak ve sapları gene çiğ olarak bolca tüketilmelidir. Maydanoz dölyatağını uyardığından, gebelikte aşırı miktarda alınmamalıdır.
Hızlı İletişim
code