Hazırlanış Biçimi :Zambakgiller familyasından; yumrusu ve yeşil
yaprakları kullanılan keskin kokulu, acı bir otsu bitkidir. 40-80 cm.
kadar boylanabilen soğan, türlerine göre iki ya da çokyıllık sebze türü bir
bitkidir.Yeşil ya da kuru soğan, çeşni vermek üzere salatalara, yemeklere,
peynir ve sandviçlere katılır. Ayrıca soğan çorbası ve yahnisi gibi yemekleri yapılır.
Türk mutfağının vazgeçilmez bir ögesidir.
İçindekiler : İso sulfosiyanat
alil,polysakkaridler,inülin.fitin,rodani
dler,kversetin,kompferol,peptitler,limon ve elma asidi içermektedir.
Faydaları
: İştah açıcı ve hazmettiricidir.Kan şekerini ve tansiyonu
dengeler.Uyarıcı,mikrop öldürücüdür.Solunum yolu hastalıklarını önler.Balgam
söktürücüdür.Öksürüğü keser.Bağırsak gazlarını giderir.Prostata
faydalıdır.Nasır yumuşatıcı ve yara kapatıcıdır.
Kullanım Şekli : Günde 1 defa bir çay bardağı suya veya
şekere 3 damla damlatılarak alınır.
Uyarı : Mide,bağırsak ve kolit hastalarının
kullanmasın.